מתבגרים מתמודדים עם לא מעט שינויים בחייהם, בין היתר גם עם פצעי בגרות בפנים. ממה הם נגרמים? כיצד ניתן לטפל בהם? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
מה זה אקנה?
אקנה, או פצעי בגרות, הינה מחלת עור נפוצה הפוגעת בעיקר במתבגרים, אך הפצעונים המאפיינים אותה עלולים להופיע גם בשלבים מאוחרים יותר של החיים. מידע על פצעים בפנים תוכלו לקבל מגורם רפואי מוסמך, שידע לאבחן ולטפל בבעיה. פצעי הבגרות מופיעים לרוב בגלל שילוב של מספר גורמים, ביניהם:
- שינויים הורמונליים, כמו קבלת וסת בקרב נשים או לחץ נפשי
- זיהום חיידקי או פטרייתי
- תזונה לקויה, בעיקר של פחמימות פשוטות ומוצרי חלב
- בעיות בכלי הדם
- רגישות או אלרגיה לפירות כמו בננה או לתכשירי פנים מסוימים
- מחלות עור אוטואימוניות
- גנטיקה והיסטוריה משפחתית
טיפול בפצעי בגרות
פצעי בגרות בחומרה גבוהה עלולים להביא לדיכאון או לחרדה חברתית שעלולה למנוע מהמטופל למצוא עבודה ותפגע באיכות חייו, אך יש פתרונות טיפוליים. הטיפול בפצעי בגרות מתחלק למספר סוגים:
טיפול מקומי באקנה
- בנזואיל פרוקסיד – מכיל חומר שמעכב את התפתחות החיידקים ועשוי לגרום לפירוק של הפצעונים. ניתן לטיפול באקנה קלה, ובשילוב עם אנטיביוטיקה לטיפול באקנה קשה.
- אנטיביוטיקה – ישנו סוג של אנטיביוטיקה הנמצא יעיל לטיפול בחיידק שגורם לאקנה, וההטבה תורגש בדרך כלל לאחר ארבעה עד שישה שבועות של שימוש בג'ל המכיל אנטיביוטיקה.
- תכשירים מקומיים משולבים – תכשירים שמכילים את שני החומרים המוזכרים לעיל, הניתנים במרשם רופא בלבד.
טיפול באקנה באמצעות תרופות דרך הפה
- מינוציקלין – מכיל אנטיביוטיקה הפועלת נגד החיידק שגורם לאקנה. השימוש באנטיביוטיקה זו מגביר את הרגישות לשמש, לכן צריך להתגונן מפניה היטב כשנוטלים את התרופה.
- דוקסיצילין – אנטיביוטיקה נוספת הפועלת נגד החיידק.
נגזרות של ויטמין A
- רטינואידים – מטפלים בפצעונים ובנגעים דלקתיים.
- איזוטרטינואין – תרופה הנמצאה יעילה לטיפול באקנה, אך בעלת תופעות לוואי רבות ומחייבת מעקב רפואי צמוד הכולל בדיקות מעבדה.
טיפול הורמונלי (לנשים בלבד)
לעיתים יומלץ על נטילת גלולות למניעת הריון כטיפול באקנה. במקרים שהגלולות לא עוזרות, אפשר להשתמש בתרופה לטיפול בלחץ דם גבוה ואי-ספיקת לב המנטרלת את פעולתם של הורמוני המין הזכריים, ובכך עשויה לשפר את מצב האקנה.
דרכי מניעת פצעי בגרות
כדי לשמור על עור הפנים מפני אקנה, יש מספר כללים פשוטים שיכולים למנוע את התופעה:
- שימוש בקרם לחות ללא חומרי בושם או צבע
- הימנעות משימוש באיפור או תכשירים לעור מבוססי שמן
- שטיפת הפנים פעמיים ביום במים פושרים וסבון עדין
- הימנעות משפשוף חזק של הפנים
- הימנעות מ"פיצוץ" הפצעונים, חיטוט בעור או גירוד
- הקפדה על שתייה מרובה של מים
- שמירה על היגיינה בסיסית
- הימנעות ממאכלים המכילים סוכר או מלח בכמות גבוהה
לסיכום
פצעי בגרות הינה מחלת עור נפוצה בקרב מתבגרים הנגרמת בשל גורמים כמו שינויים הורמונליים, זיהום או תזונה לקויה. אפשר לטפל בפצעי בגרות על ידי תכשירים מקומיים, תרופות או טיפולים הורמונליים, וכן אפשר למנוע אותם על ידי הקפדה על שטיפת הפנים, שתייה מרובה והיגיינה, והימנעות מחיטוט בעור וממאכלים המכילים מלח או סוכר. לרוב פצעי בגרות הינם בחומרה קלה ואפשר לטפל בהם, אך לעיתים תידרש התערבות רפואית.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.