רבים באוכלוסייה סובלים מחרדה חברתית. החרדה הזו פוגמת באיכות החיים ומשפיעה מאוד על היכולת למצוא עבודה בהמשך, וזאת בשל ההשפעות השליליות של החרדה על שגרת החיים, גם בגילאים צעירים. חשוב להבין כי חרדה חברתית היא פחד מתמשך ולא פרופורציונאלי כתוצאה מסיטואציות חברתיות. לכל אחד מאיתנו יש פחד מפני מפגשים עם אנשים חדשים או בסביבה של אנשים, אולם כאשר הפחד מגיע לידי ביטוי באופן קבוע ובלתי נשלט, הוא הופך לחרדה חברתית. ע"פ הערכות של גורמי הפסיכיאטריה בעולם, השכיחות של התופעה בארה"ב כמו גם בישראל עומדת על 7% באוכלוסייה הכללית, ו 30% יחוו את החרדה בשלב מסוים בחייהם.
לכן, לפני שאנחנו מתקדמים חשוב להבין כי אם אתם סובלים מחרדה חברתית, אתם ממש לא לבד ואין מדובר בגזרת גורל. התופעה מתחילה כחרדה חברתית אצל ילדים ומחמירה ללא טיפול, ועל כן הבנה כי מדובר בחרדה משמעותית ובעלת אפקט עצום על איכות החיים היא רק קצה הקרחון לקראת הליך של קבלת שליטה מחודשת.
כיצד תדעו האם אתם סובל מחרדה?
בסקרים שנערכים בכל שנה מגדירים כ 40%-60% מבני הנוער את עצמם כסובלים מחרדה חברתית או ביישנות. דבר נוסף שעולה בסקרים הוא שנשאלים רבים מדווחים כי הם מזהים את עצמם כסובלים לשעבר מחרדה חברתית, מאחר והם הצליחו לטפל בה. לכן, חשוב להבין כי חרדה חברתית וביישנות הם שני דברים נפרדים בהם ניתן לטפל, בתנאי כי מזהים את התסמינים של החרדה החברתית. נהוג לחלק את הסימנים לחרדה חברתית לשלושה תחומים – התנהגותי, פיזיולוגי וקוגניטיבי. עם זאת, החרדה יכולה להופיע באופנים שונים אצל כל אחד ואחת ועל כן זיהוי של הסימנים הכוללים למשל קיפאון או חוסר יכולת לדבר בסיטואציות חברתיות, הימנעות ממפגשים חברתיים, רעידות, קוצר נשימה ומחשבות טורדניות לגבי עצמכם ולגבי איך הסביבה תופסת אתכם הם רק חלק מהסימנים להפרעה הנפוצה הזו. כאמור, אין מדובר בחרדה שנעלמת ככל שמתבגרים אלא להפך, היא עלולה להחריף עד לכדי מצב שבו אתם לא תהיו מסוגלים לגשת לראיון עבודה או להתקדם בסולם הדרגות.
מדוע חרדה חברתית משפיעה על הסיכויים למציאת עבודה?
מעמד של ראיון עבודה הוא מעמד מלחיץ גם בעבור צעירים ומבוגרים שאינם סובלים מחרדה חברתית. אולם, כאשר ילדים מאובחנים עם חרדה חברתית הם עלולים להימנע באופן מוחלט מראיונות עבודה, כמו גם עלולים לגלות סימנים של התבודדות, דיכאון וחוסר יכולת לתקשר עם עמיתיהם לעבודה, גם אם הצליחו לצלוח את השלבים ולהתקבל. זאת ועוד, כמבוגרים שסובלים מחרדה חברתית ישנו קושי גדול לקבל סמכות כמו גם לקיים פגישות עבודה כתוצאה מאי נוחות המתעוררות כתוצאה מהסיטואציה החברתית, ועל כן טיפול הוא חלק חשוב מאוד בתהליך אותו מומלץ לבצע כבר בגילאים צעירים – מתוך מטרה ליצור דפוסי חשיבה והתנהגות מקדמים שיחזירו את תחושת השליטה.
מהו הטיפול?
השכיחה ביותר לטיפול בהפרעה חברתית היא CBT. מדובר בשיטת טיפול מתקדמת מאוד ובעלת אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, כתוצאה מתהליך ממוקד המתבצע במסגרת הטיפול. שיטת הטיפול הזו מבוססת על זיהוי של מחשבות לא פונקציונאליות ומעכבות המשפיעות על היכולת לתפקד בחיים הפרטיים אבל גם בהמשך במקום העבודה, מאחר והחרדה משתלטת ופוגמת ביכולת להתקדם. הבנה כי שיטת אופן החשיבה שלנו כלפי עצמנו באופן קוגניטיבי אבל גם התנהגותי היא חשובה ומהווה את הבסיס ליצירה של שינוי כמו גם קבלת שליטה על החרדה החברתית. שיטה נוספת שנמצאה כיעילה מאוד לטובת טיפול בחרדה חברתית אצל בני נוער לקוחה מהעולם הפסיכולוגיה החיובית שבמסגרתה לומדים לזהות את החוזקות של חלקי האישיות ומעצימים אותם, מתוך מטרה לחזק את תחושת הערך והביטחון העצמי באמצעות התמקדות בחיובי במקום בשלילי.
לסיכום, אם אתם סובלים מחרדה חברתית דעו לכם כי מדובר בחרדה נפוצה אבל כזו שהיא ברת טיפול והתקדמות ממשית. עדיף לטפל בחרדה כמה שיותר מוקדם ולא לדחות, מאחר והיא עלולה להשפיע מאוד על היכולת שלכם להשתלב במקום עבודה. על כן, קבלת ייעוץ ובחירה של שיטת טיפול מתקדמת הוא המפתח ליצירה של איכות חיים משופרת, תוך התמקדות לטובת קבלת שליטה מלאה על החרדה החברתית.