נפגעתם במהלך העבודה? אל תתייאשו! מי שנפגע במקום עבודתו/ בדרך לעבודה ובשאר נסיבות – חייב להכיר את הזכויות שלו, בין אם מדובר בזכויות רפואיות לבין אם מדובר בזכויות כלכליות. מי שנפגע ומבוטח בביטוח הלאומי ובביטוח פרטי – מומלץ שיגיש תביעה כדי לקבל את הגמלה המתאימה עבור זה שאיבד את מקור הכנסתו ואינו יכול לעבוד. בין היתר יש להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות זמנית או קבועה. אבל מתי אפשר לקבל פיצוי/ גמלה או קצבה? ואיך מממשים את הזכויות של נפגעי תאונת עבודה? הנה המדריך הקצר:
תאונת עבודה, זה יכול לקרות בכול מקום
על חוקי מדינת ישראל, עובד שנפגע בתאונת עבודה יקבל דמי פגיעה, טיפול רפואי בחינם, שיקום (במקרה הצורך) וקצבת נכות זמנית או קבועה. זכויות נפגעי תאונות עבודה הן דבר חשוב שאין להקל בו ראש משום שתאונת עבודה – שיכולה להתרחש בכול זמן ובכול מקום – תפגע ביכולת של העובד להשתכר. תאונות עבודה מתרחשות ומוכרות ככאלה שיכולות להתרחש במקום העבודה, וגם במהלך עבודה מחוץ למרחב הקבוע, או בדרך הלוך וחזור ממקום העבודה. בנוסף לתאונות, ישנן גם מחלות מקצוע שעלולות להשבית את פעילות העובד, וגם כאן דרוש פיצוי. סוג נוסף של פגיעה במקום העבודה מוכרת כמיקרו טראומה, פגיעה שנגרמה בשל עבודה ממושכת שפגעה בבריאות העובד.
אז כיצד מקבלים את הזכויות?
כדי להכיר את הדרך לקבל זכויות כמו דמי נכות, דמי פגיעה, טיפול רפואי בחינם ועוד, חשוב להיכנס לאתר של המוסד לביטוח הלאומי כדי לבדוק את זכאותכם לכל אלה או לחלק מהזכויות. באתר תוכלו לבדוק את הפרמטרים להגשת תביעה ולהוריד טפסים לשליחה בדואר או און ליין (ניתן להשאיר מסמכים בתיבת השירות של סניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתכם). מענקים, זכויות, הטבות וקצבאות יתקבלו מטעם המוסד לביטוח לאומי עבור מי שיוכר כנפגע עבודה או נכה זמני/ קבוע. הזכויות יינתנו גם לבני משפחה של אנשים שנפטרו במהלך התאונה.
קבלת טיפול רפואי
כל עובד בישראל שנפגע בתאונה או במחלת מקצוע, זכאי לטיפול חינם בבית החולים או בקופות החולים. הביטוח הלאומי מאפשר לנפגעים קבלת סיוע ואף טיפול סיעודי בעת הצורך. גם קופות החולים יאפשרו טיפול בחינם.
דמי פגיעה, פיצויים ונכות
בכול הנוגע לפיצוי לעובדים שהוכרו כנפגעי עבודה, הפיצוי יינתן עבור 13 השבועות הראשונים לאחר התאונה או הפגיעה. דמי הפגיעה ישולמו ע"י הביטוח הלאומי. כדי להוכיח את הפגיעה יש למלא טפסים שונים (ביניהם טופס תביעה לדמי פגיעה) שנמצאים באתר הביטוח הלאומי. את המסמכים יש להגיש בליווי מסמכים רפואיים נחוצים. בין היתר יש להגיש את התביעה תוך 12 חודשים (מרגע הפגיעה) ובד בבד לתבוע את חברת הביטוח הפרטי במידה וישנה פוליסה מתאימה. שיעור דמי הפגיעה יחושב ע"פ 75 אחוזים מהשכר החודשי הממוצע. באמצעות בירורים מתאימים, הגשת תביעה וקבלת חוות דעת מרופאים מומחים – אפשר להמשיך להתפרנס בכבוד, גם לאחר תאונת עבודה.