מתבגרים רבים חווים קשיים חברתים בבית הספר ובמסגרות השונות. בעיות חברתיות הן שם כולל לקשיים שיכולים למנוע מכל אדם ליצור קשרים חברתיים מספקים, ולתפקד באופן תקין בסיטואציות בין אישיות. בעיות חברתיות עלולות לגרום לריחוק מחברים וקושי ביצירת אינטראקציות חדשות. מה הגורמים לבעיות חברתיות, ומה התסמינים שלהן? אילו דרכי טיפול קיימים להקלה על בעיות חברתיות? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
מה הגורמים לבעיות חברתיות?
יש שני גורמים מרכזיים שמהם עלולים להתפתח בעיות חברתיות:
- היעדר מיומנויות חברתיות מספקות – בעיות חברתיות בקרב מתבגרים עלול לנבוע מחוסר ממשי בהנחיה, הכוונה והתנסות חברתית מתאימה, או בהיעדר מודל חיובי של קשרים בין אישיים.
- קשיים רגשיים – מתבגר המתמודד עם חרדה חברתית עשוי להיות מוצף בקושי רגשי המונע ממנו ליזום ולתפקד באינטראקציות חברתיות. גם התמודדויות אחרות כמו ביטחון או דימוי עצמי נמוך עשויות לפגום בתפקוד החברתי.
- גורמים סביבתיים – מתבגר שעובר בריונות, דחייה חברתית, חרם ונידוי חברתי מושפע מכך עמוקות עד כדי פיתוח בעיות חברתיות חמורות.
תסמינים של בעיות חברתיות
בעיות חברתיות מובילות לשלל קשיים יומיומיים, בין היתר קושי במציאת מקום עבודה עקב חרדה חברתית כמו גם התסמינים הבאים:
- קושי בהתמודדות עם סיטואציות חברתיות יומיומיות
- תחושת בדידות
- נטייה לעימותים
- חיכוכים במקום העבודה
- מיעוט או היעדר קשרים חברתיים
- קושי ביצירת קשר זוגי
- דיבור יתר או חוסר דיבור
- דפוסי חשיבה שליליים בהקשרים חברתיים
- הפרעות בדימוי גוף
- קשיי הסתגלות
- הפרעות חרדה ודיכאון
גישות טיפוליות לטיפול בבעיות חברתיות
יש מספר סוגי גישות לטיפול בבעיות חברתיות, שלפעמים אף משולבות אחת בשנייה:
טיפול CBT
טיפול הדוגל בהכרת דפוסי החשיבה החרדתים במטרה לשנות אותם. שיטה זו מסייעת למטופל להכיר שיטות להרפיה גופנית, והוא נעזר בהן כתגובה חלופית למתח המאפיין את החרדה. במהלך טיפול זה שואף המטופל להגיע למסקנה שמצבים חברתיים אינם מקור לסכנה, ושהסיכוי למבוכה או השפלה נמוך בהרבה מהסיכוי להשתלבות חברתית תואמת ואף מתגלמת. במהלך הטיפול מזהים את ההימנעויות הנקשרות לבעיות החברתיות ועובדים על הפסקתן באמצעות חשיפה הדרגתית.
טיפול פסיכולוגי
טיפול המאפשר לזהות את טיב הקשיים, את המקור שלהם ואת ההנחות השליליות והלא מודעות המאפיינות את מרבית המטופלים המתמודדים עם בעיות חברתיות. בעזרת הטיפול אפשר להבין בצורה רחבה את מהות ומקור הקשיים, וכך לשפר ולחזק את מיומנויות ההתמודדות.
טיפול קבוצתי
דרך טיפולית יעילה המאפשרת התנסות בזמן אמת באינטראקציות חברתיות, בליווי איש מקצוע שמסייע בעיבוד ההתרחשויות הבין אישיות ומחזק את מיומנויות המשתתפים. טיפול קבוצתי מאפשר לקבל ולהעניק תמיכה, ללמוד דרכי התמודדות נוספות ולהיחשף למגוון מצבים חברתיים כדי לתרגל את ההתמודדות איתם.
לסיכום
בעיות חברתיות מאפיינות קשיים שמקשים על המתמודד לפתח קשרים חדשים ולהתמודד עם סיטואציות בין אישיות. הגורמים לבעיות חברתיות הינם היעדר מיומנות חברתית לדוגמא, קשיים רגשיים או גורמים סביבתיים כמו נידוי חברתי בבית הספר. מתבגרים עם בעיות חברתיות לרוב יחוו תחושת בדידות, קושי ביצירת קשרים חדשים, קושי בביצוע משימות המחייבות אינטראקציות חברתיות ועוד. אפשר לטפל בבעיות חברתיות על ידי טיפול CBT, טיפול פסיכולוגי או טיפול בתנועה, שלכל אחד מהם היתרונות שלו ולעיתים אף מומלץ לשלב מספר סוגי טיפולים ביחד כדי לקבל את האפקט הרצוי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.